Are you a webmaster? Find out how to easily add Textise to your web site.


This page has been Textised!
The original page address was https://decorrespondent.nl/9620/in-het-afvoerputje-van-de-zorg-vecht-de-straatdokter-voor-hulp-aan-daklozen/571675407160-55a75297?share=1

Deze podcast is je cadeau gedaan door   Cadeau gedaan door   betalend lid Wim Somers
 
 
Facebook
 
Twitter
 
LinkedIn
 
Whatsapp
 
E-mail
 
Link
 
Podcast: Reportage
15 June 2019
Luistertijd 51 minuten
Herinner mij later  Herinner mij later  Herinnering uitzetten  Herinnering uitzetten 
In mijn podcast Goede gesprekken heb ik het de komende weken over de zorg. In de eerste aflevering ga ik op pad met huisarts Marcel Slockers, die medische hulp aan dak- en thuislozen biedt. Hij vecht voor het laatste beetje menselijkheid dat nog mogelijk is – een beter paar schoenen, een iets comfortabeler dood.
In het afvoerputje van de zorg vecht de straatdokter voor hulp aan daklozen
Correspondent Goede gesprekken
Foto: Marijn Smulders (voor De Correspondent)

Goede Gesprekken
Straatarts. Marcel Slockers in gesprek met Lex Bohlmeijer
SoundCloud
Interview  

Marcel Slockers is straatdokter – dat is een geuzennaam. Hij kruipt niet onder viaducten of in de struiken van het Kralingse Bos. In Rotterdam zijn acht straatartsen werkzaam die een klein netwerk vormen en keurig spreekuur houden op verschillende locaties in de stad, in de avonduren, in de Pauluskerk ook overdag. Slockers is er ongeveer tien uur per week mee bezig, naast zijn reguliere werk als huisarts.

In Nederland zijn tachtig straatartsen actief. Binnenkort houden ze een symposium onder de noemer ‘Honderd jaar armoede op straat’.              Hier vind je meer informatie over dat congres.   Ze bieden niet alleen praktische hulp – bijvoorbeeld een paar schoenen – maar roeren zich onder aanvoering van Slockers ook maatschappelijk en politiek. Met rapporten en onderzoeken in de hand vragen ze aandacht voor de schrijnende nood aan de onderkant van de samenleving.              Ziehier een overzicht van hun activiteiten.  

En Slockers doet dat op een slimme manier: zoals hij mij rondleidt over de locatie waar hij zit, het Centrum voor Dienstverlening Havenzicht in Kralingen, zo doet hij dat ook met bestuurders en politici. Dat maakt steevast diepe indruk. Omdat niemand beter het verhaal kan vertellen dan de daklozen zelf. Voormalig minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) zag met eigen ogen hoe een meisje van drie weggestuurd moest worden omdat ze geen papieren had. Ze was geschokt.

Het is een kwestie die Slockers hoog zit. De straatartsen zien veel ongedocumenteerden, illegalen, mensen zonder verzekering. Mensen die officieel geen recht hebben op medische bijstand, terwijl dat een mensenrecht is.

Hoe kan dat, in Nederland?
Zonder adres krijg je geen zorgverkering. Dus worden kwetsbare mensen, zonder papieren, weggestuurd bij de ziekenhuizen.

Een schande, vindt Slockers dat, een schending van de mensenrechten. Hij noemt het systeemdenken van mensen met een IQ boven de 120, die te weinig rekening houden met mensen die broos zijn.

Hij heeft inmiddels zoveel stennis geschopt              Lees bijvoorbeeld deze brief aan de minister.   dat er sinds maart een nieuwe regeling            geldt, die het probleem moet opvangen. Nu maar hopen dat hij ook echt werkt.

Er is weing opvang en hulp
In Rotterdam, waar Slockers werkt, zijn ongeveer 3.500 mensen die nachtopvang willen. Via de gemeente krijgen duizend van hen een pasje dat toegang geeft tot een van de locaties in de stad – waar 280 beschikbare plaatsen zijn.

Hun problematiek is complex, ze hebben een stapeling van klachten. Psychiatrie, verslaving, verstandelijke beperkingen, armoede.

‘We kunnen knappe dingen in de geneeskunde, maar door al die dingen ontstaan soms ook problemen’
Zo blijkt de zorg in dit geval op te draaien voor een problematiek die maatschappelijk van aard is. Omdat we bijvoorbeeld niet weten dat mensen een verstandelijke beperking hebben. Of neem de hoogbejaarde dak- en thuislozen, die Slockers meer en meer ziet, sinds duizend verzorgingstehuizen werden gesloten. Het maakte de AWBZ-premie beter betaalbaar, maar is dat vooruitgang?

Of neem al die mensen die door bijvoorbeeld een ongeluk hersenbeschadiging hebben opgelopen. Met traumahelikopters en zeer gespecialiseerde operaties redden we mensenlevens, om die patiënten vervolgens aan hun lot over te laten.

‘We kunnen knappe dingen in de geneeskunde, maar door al die dingen ontstaan soms ook problemen’, zegt hij. En denk niet dat het jou niet kan overkomen. Kwetsbaar zijn we allemaal.

Het laatste stukje menselijkheid
Er is ook wijsheid te vinden in de wereld van de dak- en thuislozen. Wijsheid in het besef dat sommige mensen een beetje meer zorg nodig hebben dan anderen, wijsheid over de dood.

Tijdens het gesprek is Marcel Slockers zich bewust van het feit dat op datzelfde moment een van zijn patiënten aan het sterven is. Dak- en thuislozen gaan gemiddeld veertien tot zestien jaar eerder dood dan andere Rotterdammers            (en die gaan ook al eerder dood dan andere Nederlanders).

De lichamen van de thuislozen zitten vaak vol sporen van pillen en drugs, zodat ze anders reageren op de middelen die de artsen hebben voor het laatste stukje van het leven, de palliatieve sedatie. Het is vaak een harde dood, eenzaam en jong.

Meer verhalen?
    Deze directeur ploetert voor al die duizenden dakloze jongeren die Nederland is vergeten  Al drie jaar volg ik de Stichting Zwerfjongeren en haar directeur, Hella Masuger. Ze probeert de situatie van dak- en thuisloze jongeren te verbeteren. Maar vaak zijn de jongeren zorgmoe. En de complexe organisaties die nodig zijn voor verandering werken ook niet altijd mee. Portret van een onvermoeibare vergaderzaalvechter.  Lees het verhaal van Vera Mulder hier terug           Kim woont op een vakantiepark, want de overheid kan de tyfus krijgen  Volgens de voorzichtigste schattingen wonen 55.000 mensen permanent op een vakantiepark. Waar de overheid dat een probleem vindt, beschouwt Kim Wittop Koning (49) haar vakantiewoning als een toevluchtsoord. Met haar medebewoners, allemaal ‘mensen buiten de lijntjes’, heeft ze een hechte gemeenschap opgebouwd.  Lees het verhaal van Johannes Visser hier terug          

Onderdeel van de collectie Dakloos
Vanaf onze oprichting hebben verschillende correspondenten geschreven over wat het betekent dakloos te zijn. Bekijk de volledige collectie  
 
224 Ă— gedeeld
  Bewaar     Bewaar     Bewaard     Bewaard  
 
15 June 2019
Henk Blanken

Beginnen over het einde
Over euthanasie bij dementie

Nergens ga je zo prettig dood als in Nederland. Behalve als je dement bent.

In dit boek laat ik zien hoe belangrijk het is om op tijd te beginnen over het einde. Zodat je niet te vroeg dood gaat, maar ook niet te laat.

Marcel Slockers roept aan het einde van het interview een interessante vraag op: we kunnen medisch-technisch buitengewoon knappe dingen, maar moeten we dat ook altijd doen? Soms ontstaan door medische ingrepen juist nieuwe problemen. Waar ligt de grens, wat jullie betreft?
Correspondent Goede gesprekken
Word lid en praat mee!
Als lid van De Correspondent kun je in gesprek gaan met onze correspondenten en andere leden. Deel jouw eigen ervaringen, vertel iets vanuit je vakgebied of stel vragen.

Er zijn onder dit stuk al 29 bijdragen geplaatst.

Benieuwd naar de rest van het artikel?
Dan kun je gewoon verder lezen. Wij geloven niet in betaalmuren, omdat we het belangrijk vinden dat onze journalistiek zoveel mogelijk mensen bereikt.

Tegelijkertijd kunnen we onze verhalen alleen maken als betalende leden ons steunen. Vind je onze journalistiek belangrijk? Word dan ook lid!Maak kennis met De Correspondent
Wil je vaker gratis kennismaken met onze journalistiek?

Schrijf je in voor de proefmail en ontvang telkens het beste verhaal van de week in je inbox, geselecteerd door redacteuren Lena Bril, Mayke Blok en Malouk van der Velden.

Textise: Back to top

This text-only page was created by Textise (www.textise.net) © Textise - CPC LLC
To find out more about our product, visit Textise.org.