Are you a webmaster? Find out how to easily add Textise to your web site.


This page has been Textised!
The original page address was https://decorrespondent.nl/9080/elk-kind-heeft-een-verhaal-dat-in-de-krant-mag/1998207170520-3778d47f?share=1

Deze podcast is je cadeau gedaan door   Cadeau gedaan door   betalend lid Marinel Van de Velde
 
 
Facebook
 
Twitter
 
LinkedIn
 
Whatsapp
 
E-mail
 
Link
 
Podcast: Interview
12 January 2019
Alle kinderen in Rotterdam tussen 7 en 12 jaar krijgen maandelijks Jong010. Dat zijn er 38.000. Negen op de tien van hen lezen de kinderkrant ook. Drijvende kracht achter het succes zijn twee ondernemende en idealistische vrouwen: Angelique van Tilburg en Suzanne Huig. In Rotterdam is het gelukt. Nu de rest van Nederland nog.
Elk kind heeft een verhaal dat in de krant mag
Correspondent Goede gesprekken
Angelique van Tilburg (rechts) en Suzanne Huig. Foto: Marijn Smulders (voor De Correspondent)

Goede Gesprekken
Kinderkrant. Angelique van Tilburg en Suzanne Huig in gesprek met Lex Bohlmeijer
SoundCloud
Interview

 


Hoe eigenwijs moet je zijn als je in het digitale tijdperk een papieren krant wilt maken voor kinderen, die, zo is algemeen de aanname, sowieso niet meer willen lezen?

Angelique van Tilburg (1984) en Suzanne Huig (1991) zijn er niet voor teruggedeinsd. En de ontwikkelingen geven hen gelijk. Van Tilburg – net als Huig opgeleid als journalist – begon ermee in 2010, in Overschie: Jong010.              Hier vind je de website van de krant.   Het project begon met een beperkte oplage, van 1.250 exemplaren. Inmiddels bereikt de krant alle 38.000 kinderen in de stad.

De kinderen wachten de koerier op als ze weten dat hij in aantocht is. Met hún krant. Hoe kregen Huig en Van Tilburg dat voor elkaar?

Papier blijft, is tastbaar
Kinderen vinden het bijzonder om zichzelf op papier te zien. Bijzonderder dan op internet. Daar heeft iedereen toegang toe. Een gedrukt medium is veel minder toegankelijk. Dat maakt het spannend. Bovendien: papier blijft. Het is tastbaar. En bewaarbaar.

Het geheim zit ’m ook in het feit dat de kinderen hun eigen stem mogen laten horen. Met hún verhaal en met hun eigen visie op de dingen die spelen in de stad, terwijl de meeste media voor deze doelgroep, zoals het Jeugdjournaal, het nieuws proberen te vertalen voor kinderen.

Zo bepalen Van Tilburg en Huig niet vooraf wat het verhaal gaat worden. En ja, dan wordt het soms iets heel anders dan wat je had verwacht of gehoopt. Maar negen van de tien keer krijg je een veel mooier verhaal.

Er komen verhalen boven die ouders en leerkrachten verbazen en ontroeren: is dit wat er speelt?

Van de jongen die al elf jaar bij de voedselbank komt.

Of het meisje dat haar zusje wil sparen en dus maar niet over haar ziekte praat.

Of het kind van rijke ouders dat ongelukkig is.

Elk kind heeft een verhaal
Zo kun je in deze kinderkrant in ieder geval twee dingen ontdekken: als je de tijd neemt en oprechte interesse toont, blijkt ieder kind een verhaal te hebben. Overigens een goede les voor ouders en journalisten.

En als je elk kind de kans geeft zijn of haar stem te laten horen, wat zijn afkomst of achtergrond ook is, werk je indirect mee aan een inclusieve samenleving. Iedereen is gelijk. Iedereen doet ertoe.

Vorig jaar zijn de twee gedreven ondernemers begonnen met een programma, een training van een jaar, voor mensen die elders in Nederland ook zo’n kinderkrant willen maken. Ze delen daarin al hun kennis en ervaring. En vergissingen. En hun idealisme. Binnenkort worden de eerste resultaten zichtbaar. In februari of maart verschijnen kinderkranten in Haarlem, Alkmaar en Roosendaal.

Ze gunnen alle kinderen in heel Nederland zo’n krant. Kwestie van koppig volhouden. Ze zijn er eigenwijs genoeg voor.

Onderdeel van de collectie Goede gesprekken
Alle podcast-afleveringen van Lex Bohlmeijer, correspondent Goede gesprekken. Bekijk de volledige collectie  
 
978 × gedeeld
  Bewaar     Bewaar     Bewaard     Bewaard  
 
12 January 2019
Jelmer Mommers

Hoe gaan we dit uitleggen
Onze toekomst op een steeds warmere aarde

Het eerlijke verhaal is dat we ongelofelijk in de shit zitten. Zo’n warm klimaat als er nu aankomt, heeft de mens nog nooit meegemaakt. Maar hoe erg het wordt, dat bepalen we zelf.

Heb je vragen aan de makers van 'Jong010', de maandelijkse krant voor alle Rotterdamse kinderen? Stel ze hier.
Correspondent Goede gesprekken
Angelique van Tilburg 
Oprichter Rotterdamse Kinderkrant
Suzanne Huig 
Hoofdredacteur Rotterdamse Kinderkrant
Word lid en praat mee!
Als lid van De Correspondent kun je in gesprek gaan met onze correspondenten en andere leden. Deel jouw eigen ervaringen, vertel iets vanuit je vakgebied of stel vragen.

Er zijn onder dit stuk al 68 bijdragen geplaatst.

Benieuwd naar de rest van het artikel?
Dan kun je gewoon verder lezen. Wij geloven niet in betaalmuren, omdat we het belangrijk vinden dat onze journalistiek zoveel mogelijk mensen bereikt.

Tegelijkertijd kunnen we onze verhalen alleen maken als betalende leden ons steunen. Vind je onze journalistiek belangrijk? Word dan ook lid!Maak kennis met De Correspondent
Wil je vaker gratis kennismaken met onze journalistiek?

Schrijf je in voor de proefmail en ontvang telkens het beste verhaal van de week in je inbox, geselecteerd door redacteuren Lena Bril, Mayke Blok en Malouk van der Velden.

Textise: Back to top

This text-only page was created by Textise (www.textise.net) © Textise - CPC LLC
To find out more about our product, visit Textise.org.