Are you a webmaster? Find out how to easily add Textise to your web site.


This page has been Textised!
The original page address was http://insiderblog.hu/riportok/2014/11/20/prezideal/

PREZI $57m vagy mégse?!
Született a Face-n egy izgalmas, opponáló hozzászólás, ami kapcsán elgondolkodtam. Idézem: PRO  POST:  “57M-et kapott a Prezi!” (via Shy) – KONTRA KOMMENT:  “Mire fel? Kb 100USD egy PowerPoint, ugyhogy 57mUSD-ból lehet venni pár darabot, amúgy sem értem régóta, hogy a Prezi miért “szárnyal” ennyire…”

 

….Annyira nem nagy ötlet, annyira nem nagy durr, innovációban sem látom, hogy mi az az extra hozzáadott érték… Valaki megindokolhatná, hogy mi motivál egy befektetőt arra, hogy 57mUSD-t tegyen bele.” (via Zoltan)

Íme miről is beszélek (forrás a Face-ről):


 

Hát vegyük csak végig egy Szilícium völgyi (és nem magyar! sic!) befektetőt mi motiválja, amikor “emeli a téteket” (azaz dönt a 2nd round-ról), ami jelen esetben 57 millió dollárt hoz a Prezinek. Íme a lehetőségek:

A / Bírom a csapatot és hiszek bennük! 

B / Lenyomták a konkurenciát és ezért tolom őket tovább ! 

C/ Sok pénzt kerestek nekem és sokat fognak keresni, ezért tolom őket tovább még nagyobb pénzzel! 

D/ Elértek egy market share-t és emiatt értékessé váltak. Hajrá! 

E / Híresek lettek és már nem tudok tőlük szabadulni! A piac hozzám köti őket, nyomom! 

JÁTSZUNK!!


ÉS TALÁLD KI, HOGY A PREZI BEFEKTETŐJÉT MI MOTIVÁLTA VAJON?


 

ÉS A MEGOLDÁS MÁSHOL VAN! BIZONY?

Nos ha jobban belegondolunk egy átlagos cégnél és akkor ha mi 100 millió dollárunk kihelyezéséről ötölnénk-hatolnánk, akkor bizony ezt választanánk: “C” 

De a Szilícium völgyben másként írják a sztorit és ott ezek a legértékesebbek: “D”  és “E”  

És itt álljunk meg egy kicsit… Miért is “E” ?! Mert az “E”  valójában a cégértékről szól és arról, hogy a brand, a csapat, a know-how és az “érték” mindennél nagyobb erő a startup-ok között.


Vizsgáljuk csak meg, hogy a Prezi erősebb-e, mint a LogmeIn vagy a Ustream? Hát a valóságban nem azok, mert a Ustream sokkal keményebb technológiára épül, és Japán egyik legerősebb pénzügyi csoportja van benne. Komoly pénzzel (usd 70m). Ehhez képest a Prezi 2nd round-ja azért light-osabb. Aztán ott van a LogmeIn. NASDAQ-on lévő cég és vélhetően a kapitalizációja sokkal magasabb, mint a Prezijé. Viszont a trendek és a szóbeszéd, és az az “érték”, amit a piac nekik tulajdonít sokkal “értékesebb” céggé varázsolja őket. Mert a humán oldal és az emberek között betöltött (társadalmi) szerep übereli a pénzt! És a Prezi ebben nagyon killer, ebben mindig erős volt! (Gondoljunk csak arra, hogy Obamával ki fogott kezet? Vagy kiről szól nap-mint-nap egy-egy hazai sajtócikk… ugye)


És van itt egy másik nagyon fontos értéktényező! Ami az egészet eldönti és válaszol a kérdésünkre! Nevezetesen a PIAC! 


Mert a Prezi piacán csak két “legény van a gáton”! A Microsoft (MS) és a Prezi! Évtizedekig senki nem volt képes alternatívát kínálni az MS Power Point-jának! (UPDATE 1120: Szele Balázsnak igaza van a Face kommentben: “a Keynote is ott van azért!” Kösz, jogos!)  És jött egy budapesti koleszos, designeres, művészes, bohókás (KIBU-s) cég, aki mindezt megkérdőjelezte. Sarokba szorította!


A Prezi olyan “beachhead” market-en nyomult, ahol már 100%-ig bent volt egy mega-multi. És ebből a piacból kihasított magának egy jelentős részt. Egy olyan részt, ami sokkal előlre mutatóbb, mint amit az MS valaha akart csinálni!

És ha ezt az aspektusát nézzük a Prezi deal-nek (2nd round), akkor megértjük, hogy a Prezi miért is olyan értékes! Igen, mert egy rés-piacon (niche vagy beachhead) megszorította a nagy mamutot! Mert kihasított egy olyan szegmenst, amiben ő számít a leg-progresszívebb start-up-nak! És ehhez képest folyamatosan nő a felhasználó száma (azaz a market share-je)! És ez mozgósítja a pénzt / tőkét igazán!


Ugye a “D”  a megoldás Nálatok is? Mert az a befutó, akinél a “D” , azaz a market share van!


 

 

—–

UPDATE 11.20: a Facen kommentben jeleztétek, hogy páran nem bírjátok a GIF-jeimet… Ajaj és bocsánat! Akinek nem tetszenek a képek, azoknak gyorsan generáltam egy “only text” linket: ITT LÁTOD   

UPDATE 11.20: Ez nagyon érdekes info, köszönjük Attilának (szintén a kommentből):  


  Post Views:   1 330 
       

Vélemény, hozzászólás? Kilépés a válaszból
Az email címet nem tesszük közzé.  A kötelező mezőket *  karakterrel jelöltük
Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Kiemelt híreink 
Tragikus hirtelenséggel, életének 50. évében, 49,5 évesen, 2019. január 13-án vasárnap elhunyt Miskolczy Csaba, startup- és tőkebefektetési szakértő, közösségi média szakember, a Magyar Üzleti Angyal Klub egyik alapítója, a Blogtér Kft. tulajdonos-ügyvezetője.  
(Android verdikt) A héten több olyan "hír-szikra" ért, ami kimozdított. Kirúgott abból a képzeletbeli szobából, ahol eddig ültem. Mert egy ideje nem figyeltem mi zajlik körülöttem - hahaha csak a startup világra gondolok persze! No de vissza: "Don't be  
- A legjobb induló pre-seed csapatok nem csak kilencmilliós kezdő befektetést, de közülük a legjobbak – hozzávetőleg fél év sikeres működés után – újabb 30 milliós, konvertálható tagi kölcsönt is kaphatnak a Hiventurestől. Az új, idén januártól élő konstrukció  
- Közel sem csak energetikai vagy cleantech/greentech innovációkkal lehet immár jelentkezni a régió legnagyobb ilyen jellegű versenyére az InnoEnergy PowerUp-ra – árulja el Dervalics Ákos a magyarországi InnoEnergy HUB vezetője. Idén még, épületenergetikai,  
A limitált szériás Tesla Shooting Brake modellre különleges Vredestein abroncsokat szerelnek, miután összeállt a neves holland karosszériaépítő RemetzCar, a londoni Niels van Roij Design stúdió és a prémium abroncsokat gyártó Vredestein.

Most egy Tesla
 
Megkezdődhet az 5G és a tanuló gépek forradalma, tovább terjednek a biometrikus biztonsági rendszerek, fél trillió dollárral erősödik az IT-szolgáltatási piac, 1 milliárd dolláros árbevétellel folytatódik a bakelit reneszánsza. Ezzel egy időben megnő  
= 0 ? (parseInt(jQuery('#wdps_current_image_key_0').val()) - wdps_iterator_0()) % wdps_data_0.length : wdps_data_0.length - 1, wdps_data_0, false, 'left'); return false;">      
     
Nézd meg, ez nagyon új! 
        Indítottunk egy oldalt, ami egyelőre nagyon újdonság itthon... Érdekel vajon? www.openinnovation.hu 
Címkék  Legutóbbi hozzászólások Kategóriák  Meta 
Copyright © 2019  . All rights reserved.
Theme: ColorMag by ThemeGrill . Powered by WordPress .


Textise: Back to top

This text-only page was created by Textise (www.textise.net) © Textise - CPC LLC
To find out more about our product, visit Textise.org.